\
Terug naar home Al het nieuws

Wat zegt u, gemeente?

29-08-2017 De brug is niet afgeschilderd, want het geld was op. De brug is niet afgeschilderd, want dat was niet nodig. Inwoners, ga niet zelf de brug schilderen want dit is levensgevaarlijk. Inwoners, kom ons gezellig helpen met schilderen van de brug.

Zomaar een greep uit de berichtgeving de afgelopen dagen rondom het slechts voor de helft schilderen van de oude IJsselbrug. Nu is er over die brug al veel gezegd en geschreven. Hoe amateuristisch het is, hoe jammer het is, zelfs ook hoe grappig het volgens sommigen is.

Wat precies de reden is, is eigenlijk niet eens meer interessant. Het echte probleem zit al lang niet meer bij budgetbeheer (al is daar in deze gemeente nog veel verbetering mogelijk) of het inschatten wanneer iets aan vervanging toe is en wat daar een handig moment voor is (idem). Nee, het echte probleem zit in de communicatie.

Want als je als gemeente continu A zegt maar B bedoelt, of A zegt en vervolgens B doet, dan ben je je inwoners voor de gek aan het houden. Dan verlies je geloofwaardigheid. En juist daar is de échte verbeterslag te slaan. Want laten we eerlijk zijn, de gemeente Zutphen heeft regelmatig moeite met communiceren. Of het nu gaat om de brug, de Noorderhaven, PlusOV of een verkeerde datum in de noodverordening na de gevonden V1 raket, keer op keer was de communicatie (of juist een gebrek daaraan) niet optimaal.

Voor BewustZW maakt communicatie een wezenlijk onderdeel uit van de door ons zo gewenste bestuurscultuur. Als overheid komen we niet meer weg met wollig taalgebruik of foutieve informatie. Communicatie moet duidelijk zijn, het moet de boodschap bevatten die we willen overbrengen, het moet zeggen wat we doen.